Ρομπόλης: Λέγαμε στην τρόικα ότι έκανε λάθος και δε μας άκουγαν

Με την κατάθεση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κωνσταντίνου Κόλλια ολοκλήρωσε για σήμερα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, εργασίες οι οποίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη με τοποθετήσεις εκπροσώπων αρμόδιων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

Ο επικεφαλής του ΟΕΕ υποστήριξε ότι ήταν λάθος το μείγμα των πολιτικών του πρώτου μνημονίου, καθώς, όπως είπε, δεν ελήφθη υπόψη η συνεχιζόμενη ύφεση, ενώ τα φορολογικά βάρη ήταν ιδιαίτερα υψηλά σε μισθούς και συντάξεις, και πρόσθεσε ότι “εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης”.

Ο κ. Κόλλιας ανέφερε ακόμα πως η κατάσταση της οικονομίας σταθεροποιήθηκε στα τέλη του 2014, ενώ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, καθώς έχουν κλείσει 5.500 επιχειρήσεις και προβλέπεται έως τα τέλη του έτους ο αριθμός αυτός να φθάσει περίπου τις 8.000.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Κόλλιας επεσήμανε ότι από το 1987 και μετά δεν ήταν βιώσιμο, εκτιμώντας ότι λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του θα μπορούσε να αποτελέσει η μετατόπιση της έναρξης αποπληρωμής του, με την ταυτόχρονη μείωσή του.

Νωρίτερα, στην κατάθεσή του στην επιτροπή ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι το μνημόνιο επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, ενώ τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά την ανεργία έπεσαν κατά πολύ έξω, καθώς η πρόβλεψη των πιστωτών για το 2015 ήταν ότι θα κινηθεί στο 17%.

Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι ο ίδιος διαφώνησε με τη λογική “μνημόνιο ή πτώχευση” και πρόσθεσε ότι η δική του εκτίμηση ήταν ότι έπρεπε να έχουν γίνει πιο ευέλικτοι χειρισμοί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, “η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει αθόρυβα και κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις με τις δύο τράπεζες BNP Paribas και Deutsche Bank, που είχαν και το μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων του δημοσίου, όταν ξέσπασε η κρίση στα τέλη του 2009”.

“Αρκούσε αυτό για να αποσοβηθεί η κρίση;”, ρωτήθηκε από βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

“Δεν ξέρω ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Όμως τα μνημόνια έθεταν περιοριστικά πλαίσια και δεν άφηναν περιθώρια στη χώρα να προχωρήσει η ίδια σε μια δική της κοινωνική και οικονομική πολιτική”, απάντησε.

“Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για μια κυβέρνηση που δεν λαμβάνει υπόψη της τις δύο μελέτες που είχε συντάξει η ΓΣΕΕ και φέρνει δικά της νομοθετήματα για να πάρει συγκεκριμένα μέτρα;”, ρωτήθηκε ο κ. Ρομπόλης.

“Με τα εργαλεία που έχω, δεν μπορώ να αποδείξω κάτι τέτοιο. Οι μελέτες μας έχουν 10 εναλλακτικά σενάρια με επιστημονικά κριτήρια. Διαφορετικά όμως είναι τα επιστημονικά από τα πολιτικά κριτήρια. Η επιστημονική μελέτη είναι βοηθητική”, τόνισε ο κ. Ρομπόλης.

Περιγράφοντας το κλίμα των συναντήσεων της ΓΣΕΕ με τη τρόικα, έκανε λόγο για προτάσεις αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι επεδίωξε σκόπιμα την εμπλοκή της χώρας με το ΔΝΤ.

“Είχαμε τέσσερις συναντήσεις με την τριϊκα, με τον κ. Τομσεν από το ΔΝΤ και τον Ντερούζ από την ΕΕ. Στην πρώτη συνάντηση, μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Το πήρε η ομάδα εργασίας της ΓΣΕΕ, κάναμε τις αξιολογήσεις μας και στην δεύτερη συνάντηση, που έγινε μετά από λίγους μήνες, παρουσιάσαμε τις επιπτώσεις που είχαν οι προτάσεις τους, ιδιαίτερα στο τομέα της ανεργίας και στις εργασιακές σχέσεις”, ανέφερε ο κ. Ρομπόλης και συνέχισε λέγοντας ότι από την αρχή η ΓΣΕΕ είχε επισημάνει ότι ήταν λάθος η συνταγή τους.

“Τους είχαμε πει ότι είναι λάθος οι εκτιμήσεις τους και ότι με αυτά που προτείνουν υπονομεύεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μας απαντούσαν ότι είναι λάθος οι δικές μας εκτιμήσεις. Μας έκανε εντύπωση ότι τις προτάσεις αυτές δεν τις πρότεινε το ΔΝΤ, αλλά οι εκπρόσωποι της ΕΕ. Όταν στη τελευταία συνάντηση μας και αφού είχε αρχίσει ήδη η αξιολόγηση του προγράμματος και είχαν εμφανιστεί ήδη οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την εφαρμογή του το 2011 και το 2012, διαπιστώσαμε την επιμονή τους να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η ίδια συνταγή, αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης. Έτσι, μετά την τέταρτη συνάντηση εγώ και ο κ. Ρωμανιάς που συμμετείχαμε ως εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, στείλαμε μια επιστολή και ζητούσαμε να μας αποσύρει”, τόνισε ο κ. Ρομπόλης.

Και πρόσθεσε: “Είχαν επαληθευτεί τα δικά μας στοιχεία και όλες οι προσεγγίσεις που είχαμε κάνει για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ υπάρχει ένα διάγραμμα μέχρι το 2013, που δείχνει ότι όλες οι καμπύλες, για μισθούς, συντάξεις απασχόλησης, όλοι οι δείκτες, κατέβαιναν κάτω από το μηδέν. Ο μόνος δείκτης που ανέβαινε ήταν οι σχέσεις κερδών και μισθών. Αυτή η αποτίμησή μας επιβεβαιώθηκε και από άλλες μελέτες. Δείχνει, λοιπόν, ότι υπήρχε μονομέρεια στα βάρη και τις θυσίες με αυτό το πρόγραμμα”.

Κληθείς να εκτιμήσει αν υπάρχουν ευθύνες στην τότε κυβέρνηση, ο κ. Ρομπόλης απάντησε ως εξής: “Το 2009 εμείς βλέπαμε ότι οι στόχοι δεν έβγαιναν, ότι ερχόταν η κρίση. Δεν μπορώ να ξέρω αν η τότε κυβέρνηση μπορούσε να το έβλεπε αυτό, ούτε να βαθμολογήσω κάθε παράγοντα για το τι έπραξε”.

“Δικαιούται έστω και ως ψευδαίσθηση η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει την άποψη ότι το ΔΝΤ μπορεί να παρέμβει προς όφελος του ελληνικού λαού;”, ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.

“Θα έπρεπε η ίδια η Ευρώπη να είχε αποφύγει αυτά τα προγράμματα. Δεν περιποιεί τιμή για τα ίδια τα όργανα της ΕΕ”, απάντησε και συμπλήρωσε: “Στο πρώτο μνημόνιο υπήρχε μεγάλη απόκλιση από τους στόχους. Η μετάβαση στο δεύτερο μνημόνιο άρχισε να περιορίζει τις αποκλίσεις με την τρόικα και ήρθαν πιο κοντά τα δικά τους στοιχεία με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ. Όμως, ακόμα και αν υπήρχε διευθέτηση ανισοτήτων, δεν μπορούσε να αναστείλει τις αρνητικές επιπτώσεις του πρώτου μνημονίου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τα εισοδήματα ούτε συνέβαλε στην μείωση των ελλειμμάτων”.

Απαντώντας για το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται στο 11% και αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο ίδιο επίπεδο. “Είναι θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων. Και να πούμε ότι τις καταργούμε, η εξοικονόμηση πόρων θα είναι της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τόσο είναι ετησίως το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τα βασικότερα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι η ανεργία και η γήρανση”, σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα, μέχρι το 2025 η ανεργία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 χιλιάδες.