Φοροεπιδρομή μέσω ΦΠΑ ζητά ο Γιούνκερ για άλλα 1,8 δισ. ευρώ

Φοροεπιδρομή με... αιχμή του δόρατος το ΦΠΑ ζητά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προκειμένου να βρεθούν άλλα 1,8 δισ. ευρώ έσοδα. "Η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Ελληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περί το 1,8 δισ.) και δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο" δήλωσε σχετικά με το θέμα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η πρόταση έρχεται ενώ το θέμα του ΦΠΑ παραμένει αγκάθι στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, με την ελληνική πλευρά να προτείνει 3 συντελεστές ΦΠΑ και οι δανειστές να προτείνουν 2 συντελεστές. Το μεγάλο στοίχημα επίσης είναι σε ποιο συντελεστή θα μπει κάθε προϊόν.

Πάντως για να αντληθούν 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.

"Οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό", τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Ακόμη ο κ. Γιούνκερ δήλωσε άγνοια για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά σημείωσε ότι "δεν μπορεί ολόκληρο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα να γίνει πιο δαπανηρό και χρειάζεται να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση". Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την πρόταση για κατάργησή τους υποστήριξε πως "είναι ουσιώδους σημασίας διότι ο αριθμός των Ελλήνων που επωφελούνται είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες".