Βαρουφάκης: Στο απώτερο μέλλον αποπληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ

Μία πρόταση βόμβα έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης καθώς ζήτησε τη μετάθεση "στο απώτερο μέλλον" της αποπληρωμής των ομολόγων που οφείλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ.

Πρόκειται για ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα, με τον κ. Βαρουφάκη να επισημαίνει ότι δεν ζητεί "κούρεμα" του δημόσιου χρέους.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας οφείλει να καταβάλει 6,7 δισ. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πληρωμές που πολύ δύσκολα θα μπορούν να γίνουν εάν έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε μάλιστα πως και στελέχη της Ευρωτράπεζας γνωρίζουν πως η μετάθεση πληρωμών είναι αναγκαία, όμως συνιστά "κόκκινο πανί" αυτή την περίοδο, με δεδομένες τις ισορροπίες μεταξύ ΕΚΤ και της γερμανικής Bundesbank, η οποία έχει ενστάσεις στο ευρω-πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα ομόλογα αυτά δεν κουρεύτηκαν με το PSI του 2012 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως εξήγησε σε συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και πρέπει να ξανασχεδιαστεί.

Τόνισε δε ότι το κούρεμα ομολόγων είναι "κόκκινο πανί" και δεν το εξετάζουμε.