Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους

Στην εκτίμηση ότι κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία προβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Αυγή".

Ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει όμως ότι προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι να υπάρχει πραγματική βούληση και από την άλλη πλευρά και δηλώνει ότι για την αξιολόγηση της τελικής συμφωνίας, κυβέρνηση, κόμμα και κοινωνία, "δεν πρέπει να χαθούμε στις λεπτομέρειες ούτε σε μια λογιστική ανάλυση κόστους οφέλους αλλά να δούμε τη συνολική εικόνα".

"Θεωρώ ότι έπειτα από εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, αν υπάρχει η πραγματική βούληση από την άλλη πλευρά θα φανεί ότι η συζήτηση έχει φτάσει σε ένα στάδιο που η συμφωνία είναι πολύ κοντά και στο προσεχές διάστημα θα κλείσει" αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και σημειώνει ότι η όποια καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού του συμβιβασμού έχει να κάνει με έναν και μόνο λόγο και αυτός είναι οι πολιτικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

"Αντίθετα με ότι ακούγεται στο εξωτερικό το κυρίαρχο πρόβλημα ποτέ δεν ήταν η έλλειψη προτάσεων από την ελληνική πλευρά. Διότι για να θέσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις σε ένα ευρώ φάσμα πεδίων, χρειάζεται πρώτα να έχεις συμφωνήσει ένα συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές εντάσσονται" λέει ο κ. Τσακαλώτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι "η συμφωνία αναμένεται να καλύπτει πολλά πεδία πολιτικής και όχι 4-5 πράγματα". Σε κάθε πεδίο δίνουμε μια σκληρή μάχη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και του Brussels Group, δηλώνει ο κ. Τσακαλώτoς και προσθέτει ότι "υπάρχουν σημεία συμφωνίας με τους θεσμούς όπως πχ η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημεία όπου υπάρχει συμφωνία για το στόχο αλλά διαφορά ως προς τα μέσα-π.χ. πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και σημεία όπου υπάρχει πολιτική απόκλιση, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό".

"Νομίζω πως η αξιολόγηση της τελικής συμφωνίας από όλα τα μέρη- κυβέρνηση, κόμμα αλλά πρωτίστως από την κοινωνία- οφείλει να έχει ένα βασικό κριτήριο. Δεν πρέπει να χαθούμε στις λεπτομέρειες ούτε σε μια λογιστική ανάλυση του κόστους-οφέλους αλλά να δούμε τη συνολική εικόνα", αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας πως αν η τελική συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της το επόμενο διάστημα, χτίζοντας σε αυτά που έχει ήδη πετύχει τόσο σύντομα-αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνηση της οικονομίας με τη ρύθμιση οφειλών, ενίσχυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της διαφάνειας πχ με τα νομοσχέδια για τις φυλακές και την ΕΡΤ, τότε το πρόσημο θα είναι θετικό.