Τόμσεν: Υπάρχουν καλά νέα και ελπιδοφόρα εξέλιξη

Στον ορυμαγδό των προειδοποιήσεων για οικονομικό Αρμαγγεδώνα στην Ελλάδα, η δήλωση του συνήθως "πολύ σκληρού" (της "τρόικας" όπως συνηθίζαμε να τη λέμε, ή των "θεσμών" σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ορολογία) Πωλ Τόμσεν ακούγεται ενθαρρυντική. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις του Brussels Group, "υπάρχει καλή εξέλιξη (σ.σ. με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα) και αυτό μας δίνει λόγο να ελπίζουμε". Ο Π. Τόμσεν τόνισε βέβαια ότι οι διαπραγματεύσεις "παραμένουν πολύ μακρυά από το στόχο" αλλά έγινε ένα σημαντικό βήμα. "Έγινε μια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες" είπε ο Τόμσεν στη Handelsblatt.

Είπε ακόμη ότι τα οικονομικά αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης πιθανόν θα "αντέξουν" μέχρι τον Ιούνιο. "Το βάρος των αναχρηματοδοτήσεων που έρχεται για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία πριν την οριστική διορία ώστε να αποδεσμευτούν περαιτέρω ποσά από τη δανειακή βοήθεια" πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Ο Π. Τόμσεν απέστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση προειδοποιώντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι οδυνηρή για όλους. "Δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι ένα Grexit θα γίνει χωρίς προβλήματα" είπε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Ευρωζώνη "να γίνει μια λέσχη που όποτε θέλεις μπαίνεις, όποτε θέλεις βγαίνεις" και τόνισε ότι και άλλα κράτη μπορεί να ακολουθήσουν την Ελλάδα.

Διαμήνυσε ακόμη ότι η Ευρωζώνη "πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα" ότι ενισχύεται περαιτέρω και εκμηδενίζει τέτοιου είδους κινδύνους.