Λαγκάρντ: Τριάντα χρόνια τώρα το ΔΝΤ δεν έχει δώσει παράταση…

Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ μετάθεση της καταβολής της δόσης του Μαΐου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι προσέγγισαν ανεπίσημα το ΔΝΤ, προκειμένου να διερευνηθεί μία πιθανή καθυστέρηση στην αποπληρωμή δανείων προς το Ταμείο, όμως ενημερώθηκαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, κι έτσι η Αθήνα πείστηκε να μην υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα για τη δόση του Μαΐου.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, οι συζητήσεις αυτές είναι μία ένδειξη ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει αρκετά χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να καλύπτει τις πληρωμές δανείων προς τους εξωτερικούς δανειστές της.

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι “ψευδέστατο”. Ωστόσο, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, αν και δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων.

“Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν έχει χορηγήσει παράταση αποπληρωμής τα τελευταία τριάντα χρόνια”, σημείωσε με νόημα η Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας πως τέτοιες παρατάσεις δόθηκαν σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, και τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικά, όπως παρατήρησε. “Ποτέ μία ανεπτυγμένη οικονομία δε μας ζήτησε παράταση αποπληρωμής”, ανέφερε.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε εξάλλου πως το ΔΝΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανόνες, και μία τέτοια παράταση αποπληρωμής θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με “περαιτέρω χρηματοδότηση” της χώρας, και μάλιστα χρηματοδότηση που θα προερχόταν από κάποιες χώρες που “βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση” από την Ελλάδα.

Κληθείσα να δώσει μία συμβουλή στην ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε να συνεχιστεί το έργο της βελτίωσης των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προοπτικών της οικονομίας, και τόνισε ότι το ΔΝΤ θέλει να αποκατασταθεί η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όλοι όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν με ταχύτερους ρυθμούς.