Επικεφαλής οικονομολόγος ΔΝΤ: To Grexit είναι διαχειρίσιμο

Μία ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, επισημαίνοντας παράλληλα σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

"Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί, και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές", δήλωσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.

Σύμφωνα με τον Μπλανσάρ, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά επίπονη για την Ελλάδα, όμως θα ήταν διαχειρίσιμη για την Ευρωζώνη, η οποία πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μία τέτοια περίπτωση θα καθίστατο ευάλωτη.

"Η υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει", εξήγησε, και πρόσθεσε: "Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε".

Ο Μπλανσάρ τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, "όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού".