Βαλαβάνη: Δε φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια

Δεν θα φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια, ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά. Όπως είπε η υπουργός θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Η κ. Βαλαβάνη έκανε λόγο για "καταφανή αδικία" και προανήγγειλε επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος όπου τα ανείσπρακτα ενοίκια μπορούσαν να εκχωρηθούν το δημόσιο.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο, αφού προηγουμένως αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως τον Ιούνιο. Όπως διευκρίνισε, με τον νέο φόρο οι μικροί και ένα μέρος της μεσαίας ακίνητης περιουσίας θα απαλλάσσεται. Θα προβλέπεται, συγκεκριμένα, κάποιο αφορολόγητο όριο κατοχής ακίνητης περιουσίας ανά φορολογούμενο που δεν θα αφορά αποκλειστικά την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, αν το αφορολόγητο όριο θεσπιστεί στα 50.000 ευρώ το 47% των ιδιοκτητών δεν θα πληρώσει φόρο ακινήτων.

Σχετικά με την πρόταση για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά για πολυτελή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Νάντια Βαλαβάνη την χαρακτήρισε βάσιμη αλλά όπως διευκρίνισε υπάρχουν δυσκολίες που αφορούν στο γεωγραφικό διαχωρισμό εφαρμογής του μέτρου.