Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξη με τους δανειστές

Ακόμη ένα στέλεχος της κυβέρνησης έκανε λόγο σήμερα για το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές. Πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος λίγες ώρες μετά τον Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρθηκε εκ νέου στο σενάριο της ρήξης.

"Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε αυτούς που χάσανε πολλά πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση και είμαστε έτοιμοι αν δεν πάνε καλά τα πράγματα για μια ρήξη", δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σήμερα στο Star.

Όπως ανέφερε "τα τεχνικά κλιμάκια αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου "σαν το μωρό τους"", ενώ ξεκαθάρισε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η πληρωμή των μισθών και συντάξεων.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λήψης υφεσιακών μέτρων ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να πάρουμε υφεσιακά μέτρα" και συμπλήρωσε:

"Υπάρχει μία συμφωνία ότι εδώ τα μέτρα που χρειάζεστε είναι διαρθρωτικά, φορολογικά μέτρα".

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε επίσης πως "το μεγάλο ζήτημα στη φορολογία είναι ότι δεν μαζεύουμε τον ΦΠΑ" και υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν βοηθά την οικονομία.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, είπε πως θα καταργηθεί και το 2015 οι Έλληνες θα πληρώσουν τον φόρο που θα τον αντικαταστήσει.

Εντούτοις, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή "δεν είναι μέσα στη λίστα μεταρρυθμίσεων που συζητάμε".

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη περί ρήξης που έκανε από την Κρήτη ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι αυτό το "είχε πει ο Γιάννης Βαρουφάκης και στις προγραμματικές δηλώσεις".

"Ο λαός έχει καταλάβει ότι αν δεν πας σε μια ρήξη, αν δεν το έχεις ούτε σαν ενδεχόμενο προφανώς θα σου περάσουν τα ίδια μέτρα", τόνισε. Και συμπλήρωσε: "Δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι".