Αντίθετοι οι μικρο- ομολογιούχοι στην επαναγορά χρέους

Σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα οι βασικές πτυχές του εθελοντικού προγράμματος επαναγοράς χρέους.

Χθες οι τιμές και αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σημείωσαν μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των συναλλαγών με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να διαπραγματεύεται έως και το 35,55%, αλά τελικά να κλείνει στο 34,28% της ονομαστικής του αξίας.

Η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών θα γίνει κοντά στο 35% της ονομαστικής τιμής των τίτλων και το πρόγραμμα θα είναι εθελοντικό ώστε να μην χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης πιστωτικό γεγονός. Η δημόσια πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου θα απευθύνεται στο σύνολο των ιδιωτών ομολογιούχων που διακρατούν ομολόγα ονομαστικής αξίας 62 δισ. ευρώ.

Ο κ.  Γιάννης Μαρινόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου δήλωσε για την επαναγορά των ομολόγων στο news.gr τα εξής:

«Οι Έλληνες πολίτες που αποταμίευσαν σε τίτλους του Ελληνικού δημοσίου τις οικονομίες μια ζωής μετά από τις προσκλήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς το αποταμιευτικό κοινό, έχουν βιώσει τον απόλυτο εμπαιγμό. Τον απόλυτο εμπαιγμό, τόσο από τον τότε υπουργό που διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι τα φυσικά πρόσωπα θα προστατευθούν απολύτως, όσο και από την τωρινή κυβέρνηση η οποία με τις προγραμματικές δηλώσεις της δεσμεύθηκε ότι η αδικία της συμμετοχής των φυσικών προσώπων στο PSI+ θα αποκατασταθεί.

Τα Φυσικά Πρόσωπα δεν συναίνεσαν στο PSI+ και ενταχθήκαμε στην ανταλλαγή ομολόγων με την ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης. Ρήτρες οι οποίες εισήχθησαν αναδρομικά στα ομόλογα που κατείχαμε με αντισυνταγματικό και ανήθικο τρόπο Με σκοπό να προσβάλουμε την αντισυνταγματικότητα της όλης διαδικασίας, προσφύγαμε στην Ελληνική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο ΣτΕ όπου έχουμε καταθέσει αίτηση ακύρωσης εναντίων των υπουργικών αποφάσεων που μας ενέπλεξαν στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Από τα βασικά μας δε επιχειρήματα πέρα από την αντισυνταγματικότητα των ρητρών, είναι ότι δεν έχει τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας στα δημόσια βάρη όπως προβλέπεται από το σύνταγμα, καθώς και η αρχή της προστασίας της περιουσίας του ατόμου όπως προβλέπεται από στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Δεν θα συναινέσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη απώλεια της περιουσίας μας και δεν θα παραχωρήσουμε τα κουρεμένα ομόλογα που μας έδωσαν σε τιμή χαμηλότερη από το 100% της ονομαστικής τους αξίας, ειδικά τώρα που εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του PSI+».