Τον Ιούνιο τα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής λογιστικού ελέγχου

H βελγική εφημερίδα “L' ECHO” δημοσιεύει συνέντευξη του Βέλγου εμπειρογνώμονα, Ερίκ Τουσέν, επισημαίνοντας ότι επελέγη επικεφαλής στο τεχνικο-επιστημονικό επίπεδο, της επιτροπής της Βουλής για τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί και η εποχή του αναγκαστικού δανείου από τους Ναζί, ο Τουσέν απαντά αρνητικά: “Όχι, αυτό δεν ανήκει στην περίμετρο των ερευνών μας. Υπάρχει μια άλλη επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου που θα εργαστεί σ' αυτό το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό θέμα. Η δική μας επιτροπή θα διερευνήσει από τη δεκαετία του '90 και πέρα. Σε μια πρώτη φάση, θα επικεντρωθούμε στην τωρινή περίοδο, πριν από την παρέμβαση της τρόικας και μέχρι σήμερα. Όπως και στις ελληνικές τραγωδίες, υπάρχει ενότητα τόπου, χρόνου και πρωταγωνιστών. Σε αυτή την περίοδο, δημιουργήθηκε το 80% του χρέους, που είναι σήμερα απαιτητό από την Ελλάδα”.

Ο Τουσέν αναφέρει πως θα εξεταστεί επίσης και το ενδεχόμενο “μαγείρεμα” των στατιστικών στοιχείων, καθώς και μίζες από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και η απρόβλεπτη υπερχρέωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ερωτηθείς αν, δεδομένης της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πρόκληση, απαντά: “Όχι. Τον Μάιο του 2013 η Ε.Ε. υιοθέτησε τον Κανονισμό 472, που αναγκάζει τις χώρες που υποβάλλονται σε διαρθρωτική προσαρμογή, να πραγματοποιήσουν μια πλήρη εξέταση του χρέους τους, για να εξηγήσουν γιατί το χρέος τους έφτασε σε τόσο αφόρητο επίπεδο. Αυτό αποφάσισε να κάνει τώρα και η Ελλάδα”.

Ο Βέλγος καθηγητής εξηγεί πως τα πρώτα συμπεράσματα θα παραδοθούν τον Ιούνιο, ενώ η ολοκλήρωση του συνόλου της εξέτασης θα μας οδηγήσει σίγουρα ως τον Δεκέμβριο του 2015.

Ιστορικός και δόκτορας Πολιτικών Επιστημών (ULg και Paris VIII), ο Ερίκ Τουσέν είναι εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικτύου της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου. Έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες εξέτασης του χρέους στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα.