Προβόπουλος: Σημαντική η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

Αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και την Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση.

“Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος, το οποίο έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση χρέους της χώρας, θα βγει πιο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης την άνοιξη του 2013”, τόνισε ο κ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι “το τραπεζικό σύστημα θα είναι πιο συμπαγές, πιο αποτελεσματικό, πιο ανταγωνιστικό και ικανό να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας”.

Εκτίμησε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2014 και θα ξεπεράσει την κρίση χρέους, ενώ σημείωσε ότι παρά την κρίση του τραπεζικού τομέα “κανένας καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα ευρώ”.

Προέβλεψε επίσης ότι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα γωνρίσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια είναι ο τουρισμός, το real estate, η γεωργία, το εμπόριο και ο χρηματοοικονομικός τομέας.

Όσο για τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι έχει μεγάλη σημασία η βελτίωση των σχέσεων σε όλους τους τομείς και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί.

“Η συστημική παρουσία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης μπορεί να φανεί χρήσιμη στις κινεζικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αποκτήσουν παρουσία στην περιοχή. Η παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα καλό παράδειγμα”, σχολίασε.