Την Πέμπτη τα σπουδαία: Η ΕΚΤ για τον ELA στις ελληνικές τράπεζες

Την Πέμπτη αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου, δίχως να τόν κατονομάσει.

Η απόφαση έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Κύπρο με την οποία αποφασίστηκε μικρή αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες η οποία δεν ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.

Με αυτή, το πλαφόν για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα ορίστηκε στα 68,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από 68,3 δισ. που ήταν έως σήμερα.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα η ΕΚΤ με μία αιφνιδιαστική απόφαση, σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας. Η παροχή έκτακτης ρευστότητας ισχύει κάθε φορά για δύο εβδομάδες όταν και επανεξετάζεται η περαιτέρω χορήγηση.

Αυτή τη φορά όμως η παροχή ρευστότητας εξετάζεται σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά την μία εβδομάδα από την προηγούμενη απόφαση. Κάτι τέτοιο αντανακλά σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, τη βούληση της ΕΚΤ να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.