Δραγασάκης αντί Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις με τους… θεσμούς

Φειδωλοί ήταν στις δηλώσεις τους πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον Γιάννη Βαρουφάκη μάλιστα να αρκείται σε... χαμόγελα και να μην προβαίνει σε καμία δήλωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε πως η επιστολή Βαρουφάκη με τις ελληνικές προτάσεις δε θα συζητηθεί σήμερα, ενώ σχολίασε πως “πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο”, εξηγώντας πως οι συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Εξάλλου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήδη με την απάντησή του στην επιστολή Βαρουφάκη είχε παραπέμψει την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, εξηγώντας πως οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ενώ οι εργασίες τεχνικής φύσεως για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα.

Ο Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε, εξάλλου, πως το Eurogroup θα στηρίξει την Ελλάδα, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ σημείωσε πως είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει πώς θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Αίσθηση προκάλεσε όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όχι τόσο για το περιεχόμενο των δηλώσεών του, όσο για το γεγονός ότι χρησιμοποίησε (όχι μία μόνο φορά, αλλά αρκετές) τη λέξη “τρόικα” που θεωρείται... απαγορευμένη για την κυβέρνηση.

“Είναι ώρα η Ελλάδα να μιλήσει με την τρόικα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σόιμπλε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος, σχολίασε ότι στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά δεν πιστεύει πως σήμερα θα αποφασιστεί κανένα δημοψήφισμα. Επεσήμανε ακόμα πως η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα και να τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις της, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν είναι το κύριο θέμα συζήτησης στο σημερινό Eurogroup.

Την... απάντησή του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε ο Γάλλος επίτροπος, που μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι “δε μιλάμε για τρόικα, αλλά για θεσμούς”.

Μία αποκάλυψη έκανε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός, Μάικλ Νούναν, που δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα γίνουν με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και επομένως όχι τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Πάντως, ο ισχυρισμός αυτός του Μάικλ Νούναν διαψεύδεται ήδη από τον ίδιο τον Γιάννη Δραγασάκη, που σε ανακοίνωσή του τονίζει:

"1. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.

2. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης".