Μίχαλος: Προτεραιότητα η στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων

Την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε ομιλία του το απόγευμα στα μέλη της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και των μελών του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Η θέση της επιμελητηριακής κοινότητας, της αγοράς, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει πολλά περισσότερα από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, παρά από την απομόνωση και την περιθωριοποίησή της.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιμελητηριακή κοινότητα, οφείλει τώρα να επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάκτηση της αναπτυξιακής της δυναμικής, καθώς η αβεβαιότητα που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα.

“Η συνέχισή της θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη διατήρηση τόσο του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και της ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2014”, είπε ο κ. Μίχαλος και συμπλήρωσε ότι η στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού σαφώς και οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα. Προϋποθέτει όμως, συμπλήρωσε, την εξασφάλιση ικανών πόρων για τη χρηματοδότηση των σχετικών μέτρων. Οι πόροι αυτοί δεν μπορούν να προέλθουν από την αύξηση της φορολόγησης του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε και ανέφερε ότι ειδικά η μικρομεσαία επιχείρηση έχει εξαντλήσει πλέον κάθε περιθώριο φοροδοτικής ικανότητας και αντοχής.

Η μόνη επιλογή για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, είναι η αύξηση του εθνικού εισοδήματος και των δημοσίων εσόδων, κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Ο κ. Μάρδας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι δεν θα αιφνιδιαστεί ο επιχειρηματικός κόσμος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.