Talbot: Η Ελλάδα να χρεοκοπήσει τώρα σε όλα, εκτός από τις καταθέσεις

Με έναν άρθρο με τον τίτλο "Προς Ελλάδα: Χρεοκοπήστε τώρα!", ο John R. Talbott συγγραφέας βιβλίων και καθηγητής Οικονομικών στο S P Jain School of Global Management, λέει ότι "η Ελλάδα έχει ανάγκη τη χρεοκοπία". To άρθρο δημοσιεύεται στην αμερικανική Hoffington Post.

Όπως εξηγεί, η κρίση χρέους στην Ελλάδα "τράβηξε πάρα πολύ", γιατί όλες οι τράπεζες ήθελαν "να τραβήξουν τα λεφτά τους από την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες". Ο οικονομολόγος εξηγεί πως πλέον το χρέος στην Ελλάδα έχουν "μικροεπενδυτές και άλλοι πολίτες, που το διακρατούν έμμεσα μέσω θεσμών όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ". "Οι τράπεζες έχουν εγκαταλείψει το κτίριο" γράφει χαρακτηριστικά και καλεί την Ελλάδα να χρεοκοπήσει "τώρα".

"Ίσως είναι πολύ αργά να διδάξει (η Ελλάδα) στις τράπεζες ένα μάθημα αλλά δεν είναι πολύ αργά για να αφυπνίσει τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τους φόρους τους".

Προτείνει δε, η Ελλάδα "να κάνει μια νέα αρχή. Να κηρύξει χρεοκοπία για το 100% του δημόσιου χρέους, να χρεοκοπήσει στο 100% του χρέους των ελληνικών τραπεζών, να διαγράψει το μισό των χαρτοφυλακίων όλων των τραπεζών ως 'κακά δάνεια', να βγει από το ευρώ και να τυπώσει αρκετές δραχμές ώστε να μπορεί να εγγυηθεί το σύνολο των καταθέσεων όλων των καταθετών, σε συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ". Σύμφωνα με τον Talbot, αυτό θα εμποδίσει την εκροή καταθέσεων αλλά και θα αποτρέψει τις τράπεζες από μόχλευση του χρέους. Και έτσι "θα έχετε φτιάξει και ένα μοντέλο, το οποίο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να υιοθετήσει τελικά αν θέλει να αποφύγει μελλοντικές κρίσεις και υφέσεις".

Ακόμη τονίζει πως θα πρέπει να επιτραπεί η εκτύπωση νέου χρήματος αλλά και να μπει όριο στη δυνατότητα των κυβερνήσεων να δανείζονται.

Ενώ καταλήγει "δεν είναι η Ελλάδα που είναι διαλυμένη, είναι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι τράπεζες που θέλουν επιδιόρθωση. Επομένως ζητάμε από την Ελλάδα να κάνει το σωστό. Όχι μόνον για την ίδια αλλά για τον υπόλοιπο πλανήτη. Και έτσι θα φέρει και πάλι στον κόσμο το φως της δημοκρατίας για το οποίο έγινε διάσημη".