Spiegel: Σενάρια αποχώρησης Ελλάδας και Κύπρου από το ευρώ

Εκτιμήσεις ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε είναι πιθανό να αναγκαστεί να κάνει το ίδιο και η Κύπρος, κυκλοφορούν στο Eurogroup, αναφέρει το περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο πληροφορίες, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν πολύ στενές οικονομικές σχέσεις.

Σύμφωνα με προσομοιώσεις που έχουν γίνει, αναφέρει το Spiegel, το ενδεχόμενο αποχώρησης και των δύο χωρών από τη ζώνη του ευρώ είναι διαχειρίσιμο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αν και πιο πιθανό θεωρείται, σε περίπτωση Grexit, η Κύπρος να λάβει κάποια πρόσθετη ενίσχυση και να διατηρηθεί στο ευρώ.

Σε προδημοσίευση του άρθρου, το Spiegel παρουσιάζει δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, για τις πιθανές συνέπειες μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

“Μία αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις πιθανές λύσεις”, αναφέρει ο Ρέγκλινγκ στο γερμανικό περιοδικό. “Τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης”, προσθέτει.