Credit Agricole: Θα βρεθεί χρυσή τομή μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Αίσιο τέλος στις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, παρά την αναταραχή των τελευταίων ημερών βλέπει σε έκθεση της η γαλλική Credit Agricole.

Στην έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η Credit Agricole προβλέπει ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, με μία συμβιβαστική λύση, που πιθανότατα θα μεταφράζεται σε διαφορετικό μείγμα επιμήκυνσης της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, μείωσης επιτοκίων, δημοσιονομικής «χαλάρωσης» και δομικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, αναλυτές του γαλλικού κολοσσού σημειώνουν ότι στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής οι δύο πλευρές θα βρουν ακόμα πιο εύκολα σημείο επαφής.

«Η δημοσιονομική χαλάρωση μπορεί να ενισχύσει και όχι να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δίνοντας ώθηση στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και, εν τέλει, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, που υπογραμμίζεται η εγκατάλειψη της θέσης για κούρεμα του χρέους από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Αναφορικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, οι αναλυτές της Credit Agricole κάνουν λόγο για καθαρά πολιτική απόφαση, προεξοφλώντας ότι δεν θα υπάρξει λύση άμεσα.

Η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι η πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη για μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,0%-1,5%, έναντι 4,5% που ζητά το ΔΝΤ, μπορεί να μειώσει την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 126% μέχρι το 2022.