Παρενέργειες στην αγορά ομολόγων από την επαναγορά χρέους

Παρενέργειες στην ελληνική αγορά ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει η επαναγορά του ελληνικού χρέους με σημαντική έκπτωση, ειδικά εάν δεν είχε εθελοντικό χαρακτήρα.

Στα πλαίσια του σημερινού Eurogroup αναμένεται να δοθεί στην Ελλάδα η έγκριση να προχωρήσει σε επαναγορά χρέους με σημαντική έκπτωση, λαμβάνοντας δάνειο από τον EFSF.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι εθελοντική καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για να εξαναγκάσει τους επενδυτές να μετάσχουν στην επαναγορά χρέους.

Σύμφωνα με αναλυτές τα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI διέπονται από το διεθνές δίκαιο και οι ρήτρες συλλογικής δράσης τους ενεργοποιούνται υπό ειδικές προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα του PSI είναι δύσκολο να αναδιαρθρωθούν χωρίς τη συγκατάθεση των ομολογιούχων.

Ακόμη, οι ίδιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό να αποσυρθεί το σύνολο του αποθέματος του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας. Αυτό διότι όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και πάλι στο μέλλον, θα πρέπει να ξαναχτίσει μια πλήρη καμπύλη επιτοκίων από την αρχή.