Αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ: Παύει να δέχεται ελληνικά ομόλογα!

Παύει να δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου ως ενέχυρα τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται πως από τις 11 Φεβρουαρίου αίρεται η “παραίτηση” των ελάχιστων προϋποθέσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης για τη χρησιμοποίηση ως ενεχύρων, χρεογράφων που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία, μία ρύθμιση που επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρακάμψει τους κανόνες της για την ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση, ώστε να αποδέχεται ελληνικούς τίτλους χαμηλότερης αξιολόγησης σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Ως αιτία της απόφασης αυτής, η ΕΚΤ αναφέρει ότι “τη δεδομένη στιγμή δεν είναι εφικτό να υποθέσουμε μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος”.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.