HSBC: Δεν θα περάσει η πρόταση Βαρουφάκη για τη διαχείριση του χρέους

Δεν θα περάσει η πρόταση Βαρουφάκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με ένα συνδυασμό ομολόγων συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και χωρίς ημερομηνία λήξης, η οποία δημιουργεί χώρο για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή της HSBC, Fabio Balboni, "η πρόταση, που είναι παρόμοια με ένα χρέος ομολόγων ανταλλαγής, είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή στην υφιστάμενη μορφή της, ωστόσο η στροφή από τη συζήτηση για κούρεμα του χρέους δημιουργεί ένα διαπραγματευτικό χώρο με τους Ευρωπαίους πιστωτές".

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Balboni, το πιο δύσκολο σκέλος της διαπραγμάτευσης θα είναι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προωθήσει η Ελλάδα. Όπως εκτιμά οι διαπραγματεύσεις θα είναι μεγάλες σε διάρκεια φθάνοντας πιθανόν μέχρι το χρόνο αποπληρωμής των ομολόγων προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Μία πρόσκαιρη συμφωνία, σημειώνει ο Μπαλμπόνι, θα βοηθούσε τις ελληνικές τράπεζες, που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές καταθέσεων, να μην πάνε πιο βαθιά στο πρόγραμμα ELA μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος το Μάρτιο.