Αύξηση στις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων μετά από 13 χρόνια

Το δυνατό χαρτί του "κούριερ" τής Ευρώπης σε όρους ταχύτητας παραγωγής και παράδοσης προϊόντων φαίνεται ότι μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα των εξαγωγών ενδυμάτων, ώστε να κερδίσει πόντους ακόμη και απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό, από αγορές όπως αυτές της Ασίας. Ήδη, το πλεονέκτημα τής ταχύτητας, ακόμη και στην παράδοση μικρών παραγγελιών, έχει αρχίσει να λειτουργεί υπέρ των ελληνικών εξαγωγών σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου το 2013 σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων ελληνικών ενδυμάτων, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 13 χρόνια.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, του γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλου Ασλανίδη, ενόψει της συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε δύο εμπορικές εκθέσεις σε Αυστρία και Γερμανία.

"Το 2013 είχαμε άνοδο εξαγωγών στη γερμανική αγορά -κατά 11,2% σε σχέση με το 2012- για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια 15ετία και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά για τα ελληνικά ενδύματα, με αξία εξαγωγών που έφτασε το συγκεκριμένο έτος στα 160,3 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσε στο 30,8% των ελληνικών εξαγωγών ενδύματος. Για το 2014 δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τη Γερμανία, αν και η συνολική άνοδος των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων (προς όλες τις χώρες) κατά 3,2% στο 10μηνο του έτους δείχνει ότι μάλλον η τάση εξακολουθεί να είναι θετική. Κι αυτό διότι η γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη για τα ελληνικά ενδύματα και άρα τυχόν πτώση πιθανότατα θα γινόταν αισθητή στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου” σημείωσε.

Αντίστοιχα, στην αγορά της Αυστρίας για την οποία υπάρχουν πιο πρόσφατα στατιστικά, οι ελληνικές εξαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 19% στο 10μηνο του 2014 και έκλεισαν στα 10 εκατ. ευρώ, έναντι 8,4 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013.

Ερωτηθείς πού πιστεύει ότι οφείλεται η ανοδική αυτή τάση, ο κ.Ασλανίδης την απέδωσε κυρίως σε τρεις παράγοντες: πρώτον, στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπου από το 2013 υπήρχε η αίσθηση της σταδιακής εξομάλυνσης στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, η Ελλάδα παρουσιάζει καλή αναλογία τιμής-ποιότητας.

“Τρίτον, εκτιμώ ότι [η αύξηση του 2013] οφείλεται στη δυνατότητα της Ελλάδας ν΄ ανταποκρίνεται με ταχύτητα στην παραγωγή και παράδοση ακόμη και μικρών παραγγελιών, ακόμη και στο μέσον της σεζόν. Αυτό δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν οι ασιατικές αγορές αλλά οι εισαγωγείς πλέον το ζητούν εξαιτίας της κρίσης στο λιανεμπόριο, που δημιούργησε νέες τάσεις” υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί στον κούριερ της Ευρώπης στην αγορά".

Ο ΣΕΠΕΕ διοργανώνει τη συμμετοχή έξι ελληνικών επιχειρήσεων στην έκθεση “Fashion Premiere και Dessous & Bademoden Salon” στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στις 8 -10 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη προσπάθεια του ΣΕΠΕΕ στην αυστριακή αγορά την τελευταία διετία.

Παράλληλα, επτά επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση “Supreme Women & men”, που θα διεξαχθεί στο Μόναχο, από 14-17 Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του ΣΕΠΕΕ για προβολή του ελληνικού ενδύματος στη συγκεκριμένη έκθεση, που θεωρείται από τις σημαντικότερες στη Γερμανία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...