Οι τιμές προϊόντων σε τέσσερις κλάδους στο στόχαστρο

Στην ενεργοποίηση της Εργαλειοθήκης Ανταγωνισμού, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εξέταση της λειτουργίας του ανταγωνισμού σε τέσσερις κλάδους, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και αναλύει τη διαμόρφωση των τιμών στα οικοδομικά υλικά, στο λιανεμπόριο, στη βιομηχανική
παραγωγή τροφίμων και στον τουρισμό.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ανάθεσης του έργου στον ΟΟΣΑ, το ύψος της αμοιβής του διεθνούς οργανισμού θα ανέλθει σε 936.468 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ στον προϋπολογισμό του έργου
περιλαμβάνεται και η συνεργασία του ΟΟΣΑ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το πρώτο στάδιο, η συγκέντρωση του συνόλου των υφιστάμενων σχετικών νόμων και κανονισμών του κάθε κλάδου, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες.

Το δεύτερο στάδιο, που περιλαμβάνει την αρχική ποιοτική ανάλυση του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου
για την ανίχνευση σημείων, τα οποία ενδεχομένως δημιουργούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες από την έναρξη του έργου.

Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την εκπόνηση εκθέσεων-αναφορών με την εις βάθος ανάλυση των επιλεγμένων κανονισμών.

Το δε τέταρτο στάδιο περιλαμβάνει την αναθεώρηση των εκθέσεων-αναφορών, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων για το πώς θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε κάθε τομέα.

Τέλος, το πέμπτο και τελευταίο στάδιο (7-10 μήνες από την έναρξη του έργου) περιλαμβάνει την παρουσίαση της τελικής έκθεσης για κάθε τομέα, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το
ΙΟΒΕ.