“Η ΕΚΤ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες”

Στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την απειλή της ΕΚΤ για περικοπή της χρηματοδότησης αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί να στραγγαλίσει την χρηματοδότηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αν και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει"

"Ο Ντράγκι επαναλαμβάνει την ίδια τακτική που εφάρμοσε στην Ιρλανδία και την Κύπρο όπου ο κίνδυνος να κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ έπεισε τους πολιτικούς να κινητοποιηθούν" σημειώνει το άρθρο.  Καθώς λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, "η ΕΚΤ σηματοδοτεί την πρόθεσή της να αποσύρει την χρηματοδότηση των 30 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα περιέλθει σε κρίση που θα την φέρει τελικά εκτός ευρωζώνης".

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη , ότι εάν σταματήσει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν άλλη πηγή για περίπου 30 δισ. ευρώ.  Τα χρονικά περιθώρια μάλιστα στενεύουν καθώς η ΕΚΤ πρόκειται να σταματήσει να δέχεται τραπεζικά ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις από ορισμένες χώρες τον Μάρτιο.

"Μια λύση για τις τράπεζες θα ήταν ο Emergency Liquidity Assistance (ELA)" σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: "Είναι ένα εργαλείο που η Ελλάδα χρησιμοποίησε το 2012 κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του χρέους και αναμένεται να δοκιμάσει και πάλι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών".

Φόβοι εκφράζονται επίσης και για το τι μπορεί να συμβεί με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες την επαύριο των εκλογών, καθώς μόνο το Δεκέμβριο υπήρξαν εκροές 3 δισ. ευρώ, οι οποίες φέρονται να βαίνουν αυξανόμενες.