Χαρδούβελης: Μικρός ο κίνδυνος bank run

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εν όψει και των πρόωρων εκλογών σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την πρόσφατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σε πρόσφατή του συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα  Wall Street Journal, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Αν και το ποσό αυτό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη "θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει".

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η  πιθανότητα μιας μαζικής εκροής καταθέσεων (bank run) είναι πολύ μικρή, καθώς οι καταθέτες  κατανοούν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη η αρχή και θα πρέπει η συμπεριφορά των καταθετών να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως από τις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα έχει εισέλθει σε πολιτικές αναταραχές και πως από τότε οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει, και οι εισπράξεις φόρων έχουν μειωθεί.

"Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, κάποιοι μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν", είπε ο κ. Χαρδούβελης.