Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7 δισ. ευρώ

Σε 3,7 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ ανήλθε το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, την περίοδο Ιανουαρίου– Νοεμβρίου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, ή 2,0% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, "μάλιστα, αυτό γίνεται με την παράλληλη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που σε κάθε περίπτωση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες ανήλθαν τον Νοέμβριο του 2014 στα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, μειωμένες δηλαδή κατά 500 εκατ. ευρώ ενώ, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 55%".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "συνεπώς, η χώρα, το 2014, θα παρουσιάσει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, σημαντικό και αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Επιτυγχάνεται, έτσι, η αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας".