WSJ: Καταστροφική για το ευρώ μία πολιτική κρίση

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην Ευρωζώνη αναφέρεται η Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της το οποίο φέρει τον τίτλο η "χαμένη δεκαετία" της ζώνης του ευρώ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το 2015 ξεκινά "και πάλι" με πολιτικές αβεβαιότητες στην Ελλάδα και αναφέρεται στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι οποίες μπορεί να πλήξουν περαιτέρω την παραπαίουσα εμπιστοσύνη και να μεταδώσουν την πολιτική κρίση σε άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε κάποτε. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε περιορισμένη επίπτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις τράπεζες της περιοχής, καθώς μόλις το 16% του δημόσιου χρέους της χώρας είναι στα χέρια ιδιωτών.

Μία "πραγματική πολιτική κρίση" θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ευρώ.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος επίσης και για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, η οποία εισέρχεται φέτος στο όγδοο έτος οικονομικής επιβράδυνσης.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως μόνο οι υπέρμετρα αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα βρει την προσεχή διετία το δρόμο για το "μονοπάτι" της ταχύτερης ανάπτυξης.