Οικονομία>Οικονoμικά νέα

Στο πλευρό του ΔΝΤ η Pimco για την Ελλάδα

Να μειωθεί το ελληνικό χρέος ζητάει με άρθρο του στους Financial Times ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στις αγορές ομολόγων, Pimco.

Όπως αναφέρει το πακέτο στήριξης έχε στόχο να βελτιώσει την κατάσταση διοχετεύοντας περισσότερα κεφάλαια, ωστόσο θα αποτύχει εάν δεν υπάρξει λύση σε ένα βασικό σημείο τριβής. "Η Ελλάδα χρειάζεται μία ακόμη σημαντική μείωση του χρέους της. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα μείνει εγκλωβισμένη στην ύφεση που έχει ρημάξει την ελληνική οικονομία εδώ και μία τετραετία. Η ανεργία στους νέους, που ήδη ξεπερνά το 50%, θα ριζώσει βαθιά και τα κοινωνικά προβλήματα θα συνεχιστούν, με ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες στα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού", αναφέρει.

Επισημαίνει ότι: "Αντιμέτωποι με μία ακόμη αποτυχία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κουνήσουν και πάλι το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για τη μη πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και τονίζει ότι μπορεί η επιμονή του ΔΝΤ να έχει εξαγριώσει κάποιους από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του, ωστόσο το νέο κούρεμα είναι απαραίτητο.

"Το χρέος βρίσκεται πλέον στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μόνο που φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει η Ευρώπη τώρα είναι η παράταση της λήξης και η μείωση των επιτοκίων. Η εμπλοκή του επίσημου τομέα σε μία αναδιάρθρωση, φαίνεται πως δεν βρίσκεται επί τάπητος. Την Τρίτη απέφυγαν και πάλι την απόφαση για σημαντική μείωση του χρέους, που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και έδειξαν ότι ακόμη δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα νέο κούρεμα του χρέους που βρίσκεται στον επίσημο τομέα. Όσο περισσότερο αντιστέκεται η Ευρώπη, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται οι κίνδυνοι για την ακεραιότητα της Ελλάδας και για την αξιοπιστία της πολιτικής της ευρωζώνης. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική στη συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων την επόμενη εβδομάδα" σημειώνει στους FT.