Γιατί αυτή τη φορά το πιθανό Grexit δεν τρομάζει την Ευρώπη;

Μπορεί ο κίνδυνος του Grexit να έχει κάνει ξανά την εμφάνισή του τις τελευταίες μέρες, εν όψει και των ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή, όμως οι επενδυτές, ενώ είναι εμφανώς θορυβημένοι, σίγουρα δεν έχουν πανικοβληθεί το ίδιο με τις εκλογές του 2012. Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά spreads να επηρεάζονται αρνητικά, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Γιατί, άραγε;

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, αυτή τη φορά οι επενδυτές εκτιμούν πως ακόμα και στην ακραία περίπτωση που η Ελλάδα εξωθηθεί σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, οι όποιες συνέπειες θα αφορούν μόνο στην Ελλάδα και δε θα παρατηρηθεί ένα “φαινόμενο ντόμινο” στις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ακόμα και αυτές που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

“Η αγορά πιστεύει ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπορεί να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και να επιβιώσει”, δηλώνει ο οικονομολόγος της Berenberg Κρίστιαν Σουλτς.

Η σχετική ηρεμία αυτή, σύμφωνα με το Reuters, αποδίδεται στο γεγονός ότι πλέον το 83% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κρατών της Ευρωζώνης, και όχι στον ιδιωτικό τομέα, κι έτσι οι ιδιώτες επενδυτές δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας όπως ανησυχούσαν πριν το PSI.

Επιπλέον, ακόμα και αν παρατηρηθεί κάποια εξάπλωση των συνεπειών μίας Grexit σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αυτές θα μπορούσαν να απευθυνθούν στο ειδικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2012, αποτρέποντας μία αρνητική αντίδραση από τις αγορές.

Αν γίνουν εκλογές στη χώρα μας και σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές που ήδη είναι ισχυρές σε Ισπανία και Ιταλία, μία εξέλιξη που θα είναι αρνητική, αφού θα σημαίνει για την αγορά ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί, όπως επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Sunrise Brokers, Τζανλούκα Τζίλιο.

Εξάλλου, ενδεχόμενη απαίτηση μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για “κούρεμα” χρέους πιθανόν να αυξήσει τις πιέσεις κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσφέροντας επιχειρήματα στους δεδηλωμένους αντιπάλους του προγράμματος αυτού.

“Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να υποθέτουν πως η Ελλάδα θα είναι 'περιφραγμένη' και ότι οι εξελίξεις εκεί δε θα επηρέαζαν τις προοπτικές για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ”, αναφέρει το Reuters.