“Μαύρη” Τρίτη στη Λ. Αθηνών

Ραγδαία η πτώση ελέω των πολιτικών εξελίξεων

Ραγδαία είναι η κατάρρευση που σημειώνει σήμερα Τρίτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες τις τάξης του 10,30% -ενώ έφτασε να χάνει ακόμη και 11,29%- και να βρίσκεται πια κοντά 900 μονάδες και τον τζίρο να φτάνει τα 74 εκατ. ευρώ.

Απώλειες σε ποσοστό 13,61% σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος που κατρακυλάει σήμερα στις 115,60 μονάδες, ενώ πρωτοφανείς απώλειες καταγράφει ο FTSE 25 που σταθεροποιείται στις 300,3 μονάδες με απώλειες που ξεπερνούν 10,5%. 

Ενδεικτικές της σημερινής χρηματιστηριακής κατάρρευσης είναι οι απώλειες που καταγράφει σειρά ισχυρών μετοχών που εμφανίζουν απώλειες που κυμαίνονται από το 16% στο 18%, ενώ ραγδαία είναι η πτώση των μετοχών και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση καταγράφει και η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου που κυμαίνεται στο 7,7%, από 7,2% στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας, κοντά και πάλι στο μη βιώσιμο όριο του 8%.

Αιτία για τη ραγδαία κατάρρευση δεν είναι άλλη από την πολιτική αβεβαιότητα, μετά τις ανακοινώσεις για την επίσπευση της Προεδρικής Εκλογής. Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί τις αγορές και τους επενδυτές, δεδομένου ότι η εκλογή Προέδρου μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.

Παράλληλα, η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε πρόωρες εκλογές, επηρεάζει αρνητικά την αγορά ομολόγων.