Επιταχύνεται η δημιουργία του νέου Κτηματολογίου

Τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το εγχείρημα της συνένωσης της Κτηματολόγιο ΑΕ με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στόχος της επιτροπής θα είναι η επιτάχυνση της δημιουργίας του νέου Κτηματολογίου, με βάση τη γνωμοδότηση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν πρόσφατα πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στο έργο παρατηρούνται ήδη μεγάλες καθυστερήσεις, και είναι πιθανό να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, όπως ορίζουν οι μηνμονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Αιτία είναι αφ'ενός η εκ παραλλήλου λειτουργία των δύο οργανισμών, που πολλές φορές καθίσταται προβληματική, αφού οι αρμοδιότητές τους σε πολλές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται ή συγκρούονται, και αφ'ετέρου η πολυπλοκότητα της διαδικασίας των έντεκα φάσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη, σε συνδυασμό με τις “βαριές” τεχνικές προδιαγραφές των μελετών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί θα στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες: στη χαρτογράφηση και τα γεωχωρικά δεδομένα, και στο Κτηματολόγιο. Η εποπτεία και ο έλεγχος της επιτροπής θα ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την Task Force, ενώ για το νομικό καθεστώς του νέου φορέα θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο νέος φορέας πρόκειται να μελετήσει το σύστημα και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των δασικών χαρτών και της χαρτογράφησης με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.