ΡΑΕ: Δεν έχει αυξηθεί το ρεύμα, οι φόροι ανεβάζουν το λογαριασμό

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει, τόνισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Νικόλαος Βασιλάκος, δίνοντας παράλληλα έμφαση στους κανόνες που πρέπει να μπουν σε μια “απελευθερωμένη αγορά με πολλούς παίκτες”, ώστε, όπως είπε, να λειτουργεί στο πλαίσιο ισότιμου, υγιούς και καθαρού ανταγωνισμού.

“Όταν ανέλαβα το 2010, η ΡΑΕ είχε 130 άτομα και καμία εκτελεστική αρμοδιότητα. Με τον ενεργειακό νόμο που ψηφίστηκε, η ΡΑΕ για να μπορέσει να λειτουργήσει με το δεκαπλάσιο φορτίο αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, έπρεπε να έχει 160 άτομα, ενώ έχουμε 80. Στείλαμε επιστολές σε πρωθυπουργούς, υπουργούς, Βουλή. Μας δόθηκαν 20 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που λήγει η θητεία τους σε ένα χρόνο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών επί των πεπραγμένων της ΡΑΕ για τα έτη 2012 και 2013.

“Σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργεί με τόσους πολλούς παίκτες και θα έχει να ανταγωνιστεί όλη την ευρωπαϊκή αγορά, δεν μπορεί η ΡΑΕ να λειτουργήσει με 80 άτομα”, συμπλήρωσε ο κ. Βασιλάκος.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι φόροι είναι αυτοί που ανεβάζουν τους λογαριασμούς και όχι η τιμή του ρεύματος, η οποία είναι χαμηλή.

“Δεν είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που αυξήθηκε. Εγώ πήρα τον τελευταίο μου λογαριασμό της ΔΕΗ για το διαμέρισμα 70 τμ στη Δάφνη και έκανα ανάλυση. Το ρεύμα αντιστοιχεί το 40% του λογαριασμού και οι όποιες αυξήσεις είναι πολύ χαμηλές. Οι φόροι και τα τέλη είναι το 30% του λογαριασμού μου. Αυτός δεν είναι λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά λογαριασμός ενός πρακτορείου ό,τι μαζέψουμε. Και δεν έβαλα μέσα τον ΕΕΤΗΔΕ. Αυτό αποδεικνύει ότι από τους φόρους επήλθαν οι μεγάλες αυξήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε:

“Η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ΡΑΕ προτείνει ως τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο να χρησιμοποιηθούν οι ΑΠΕ. Είναι μια πλούσια ευλογία, που έχουμε, καθαρής ενέργειας. Από το καλοκαίρι του 2010 η ΡΑΕ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, καθώς βλέπαμε το αδιέξοδο που οδηγούσε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον τρόπο που γινόταν”.