“Οι πρόωρες εκλογές θα βάλουν φρένο στις προσλήψεις”

Συνέντευξη: Γ. Λαμπίρης

Αρνητικός εμφανίζεται ως προς το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο πιστοποιημένος αναλυτής, Θάνος Νιφόρος, ο οποίος μίλησε στο news.gr.

Όπως χαρακτηριστικά λέει το ενδεχόμενο πρόωρης εκλογικής διαδικασίας στη χώρα μας "θα ήταν αιτία για να "κρατήσει" την αναπνοή του αρκετός κόσμος, τη στιγμή που υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα θα επηρέαζε τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, τόσο μακροοικονομικά, όσο και μικροοικονομικά".

"Είναι χαρακτηριστικό ότι θα δημιουργούσε κύκλο επιπτώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο να βρουν ξανά τον βηματισμό τους και να προβούν σε προσλήψεις προσωπικού", εξηγεί αναλύοντας τις μικροοικονομικές συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά στις μακροοικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνει ότι μία εξέλιξη αυτής της μορφής θα "ανέβαζε" τα spread, ενώ παράλληλα θα πάγωνε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Μία εξαγγελία εκλογών από τη στιγμή που η προδιάθεση, έτσι όπως καταγράφεται αυτή τη στιγμή, δείχνει εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, - κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί -, θα προκαλούσε μία στάση αναμονής από τους εταίρους μας στις όποιες προθέσεις για την εξέλιξη ή ελάφρυνση θεμάτων που βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης", συμπληρώνει ο κύριος Νιφόρος.

Τονίζει πως σε περίπτωση διενέργειας εθνικών εκλογών και εφόσον δεν προκύψει σαφές εκλογικό αποτέλεσμα "θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη για όσο διάστημα μεσολαβήσει έως την επιτυχή έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. Η κυβέρνηση με επικεφαλής κόμμα που κινείται στο χώρο της Αριστεράς, θα προκαλούσε φόβο στους επενδυτές και στους εταίρους μας για το πώς θα χειριστούν γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα ταυτόχρονα".

"Πτωτική εικόνα στο χρηματιστήριο"

Εξετάζοντας τον τομέα των αγορών, εξηγεί ότι το χρηματιστήριο θα παρουσιάσει σε αυτή την περίπτωση πτωτική εικόνα με μεγαλύτερες διακυμάνσεις έως ότου φανούν οι προθέσεις για αποφάσεις της νέας κυβέρνησης. Αυτό που χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση είναι πολιτική σταθερότητα και συγκεκριμένες θέσεις σε όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ένταξη του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Κάνει λόγο για κινήσεις, οι οποίες δείχνουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι δεν διαθέτουμε τη σοβαρότητα για να προβούμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και θα ενισχυθεί με την αποσαφήνιση του εκλογικού αποτελέσματος και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

"Οι εκλογές, κλειδί στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος"

"Μην ξεχνάτε άλλωστε πως το σημείο κλειδί στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος είναι εδώ και πολύ καιρό οι εκλογές. Το δίλημμα του πριν και του μετά. Μία κυβέρνηση, η οποία δεν θα μπορέσει να προσαρμόσει ομαλά την πορεία της χώρας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση μει φιλικό περιβάλλον προς τους επενδυτές, μπορεί να προκαλέσει μία επιπλέον διετία στασιμότητας και αύξησης της ανεργίας", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θάνος Νιφόρος.

"Προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης η καταπολέμηση της ανεργίας"

Καταλήγει, λέγοντας πως από τη στιγμή που παρατηρούνται σημάδια αύξησης του ΑΕΠ και μικρής πτώσης της ανεργίας, είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να διατηρήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εκλεγεί.

"Η δημιουργία μέτρων για τη μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι το μέγιστο μέλημα κάθε κυβέρνησης. Περάσαμε την τραπεζική κρίση, τη δημοσιονομική κρίση και τώρα περνάμε την κρίση της ανεργίας. Οι ούτως ή άλλως αυξημένοι δείκτες της υποαπασχόλησεις δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε, δεδομένου ότι δεν κυκλοφορεί το εισόδημα. Μία κυβέρνηση που δεν ξέρει να κατευθύνει τη χώρα με σαφήνεια θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ανεργία", λέει τέλος ο σύμβουλος επενδύσεων.

*Ο Θάνος Νιφόρος είναι Πιστοποιημένος Επενδυτικός Συμβουλος Β, διατελεί σύμβουλος επενδύσεων σε Ιδιωτικά Επενδυτικά Κεφάλαια στην Νέα Υόρκη και Ουασιγκτον και συνεργάζεται με χρηματοδοτικά προγράμματα διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών που προωθούν επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες.