Κ. Χατζηδάκης: Αναστολή πλειστηριασμών, ρύθμιση δανείων

Σε πέντε γενικούς άξονες κινείται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των δανείων, ένα θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των τραπεζών σχετικά με το ζήτημα.

Οι πέντε αυτοί άξονες, όπως τους παρουσίασε ο υπουργός, είναι οι εξής:

“Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών σε οικονομική αδυναμία, να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.

Το τρίτο σημείο αφορά στις τροποποιήσεις του Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σ’ αυτό το νόμο και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τις αντιμετωπίσει. Για να σταματήσει μεταξύ των άλλων και η ομηρία σε σχέση με τις δικασίμους, οι οποίες ενώ προβλεπόταν να ορίζονται σ’ ένα εξάμηνο, ορίζονται πια για το 2018 και το  2019. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η κρίση έχει επηρεάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται. Πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε και θα ξαναδούμε το θέμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συνέπειες της κρίσης.

Ο τελευταίος άξονας, έχει να κάνει με την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Συζητήσαμε με τις Τράπεζες και το δέχτηκαν, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους”.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το news.gr, οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των τραπεζών περιλαμβάνουν τετραετή περίοδο χάριτος, επιμήκυνση αποπληρωμής μέχρι και στα 40 χρόνια και χαμηλότερα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, απαραίτητη για την επικύρωση της όποιας ρύθμισης είναι η σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της τρόικας.