Στεργίου: Ούτε οι πολίτες θέλουν οριζόντιες ρυθμίσεις στα δάνεια

“Δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες που δεν θέλουν τις οριζόντιες ρυθμίσεις. Οι ίδιοι οι πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, γνωρίζουν καλύτερα την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται... Οι οριζόντιες λύσεις συνήθως ευνοούν κάποιους, αλλά δυσαρεστούν πολλούς περισσότερους”, τόνισε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Γιώργος Στεργίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διάταξη για τα “κόκκινα” δάνεια ξεκινάει από πολύ μικρές δραστηριότητες, ακόμα και ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, ενώ πρόσθεσε ότι η οροφή των 500.000 ευρώ στις διαγραφές αφορά κάθε πιστωτικό ίδρυμα, και το συγκεκριμένο πλαφόν ισχύει μόνο στην αυτοματοποιημένη λύση, την πλήρως εξωδικαστική λύση που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

“Από την μελέτη που έχουμε κάνει, ο συντριπτικός αριθμός αυτών των μικρών επιχειρήσεων που έχουν τζίρο κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, δεν χρωστάει πολλά. Χρωστάει 50.000 – 60.000 ευρώ. Μη νομίζετε ότι υπάρχουν δυσθεώρητα νούμερα... Αυτά τα δάνεια, λόγω της απροσδόκητης και ιδιαίτερα βαθιάς κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να διευθετήσουν τις οφειλές τους οριστικά... Επειδή μπαίνει η προϋπόθεση της βιωσιμότητας της αποπληρωμής της οφειλής, έχουν κίνητρο και οι δύο πλευρές, δηλαδή και ο πιστωτής και ο οφειλέτης, να δημιουργήσουν μία μηνιαία καταβολή, η οποία θα εξυπηρετείται, διαφορετικά θα χάσουν και οι δύο πλευρές”, επεσήμανε ο κ. Στεργίου.

Ερωτηθείς για το θέμα της επιδότησης επιτοκίου, τόνισε πως υπάρχει η πολιτική βούληση, ωστόσο “θα πρέπει να ξεπεράσουμε και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Αυτό σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο”.