Βρούτσης: Έλεγχοι για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων

Σε ελέγχους για το κατά πόσο τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται νόμιμα ή όχι σε συνταξιούχους προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος "ΗΛΙΟΣ". Αυτό ανακοίνωσε ο  υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 17ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος "HΛΙΟΣ", που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Οκτώβριο.

Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε ελέγχους και στοχευμένες διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις και παράνομες εισπράξεις επιδομάτων. 

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου τους τελευταίους μήνες έχουν προστεθεί πάνω από 50.000 νέοι συνταξιούχοι. Οι τελευταίοι αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2014.

Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο η απορρόφηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κινείται απόλυτα εντός των στόχων που έχουν προϋπολογιστεί.

Αναλυτικότερα, τον Ιούνιο, προστέθηκαν 9.707 νέοι συνταξιούχοι, τον Ιούλιο 12.696, τον Αύγουστο 12.549, τον Σεπτέμβριο 19.812 και τον Οκτώβριο 15.169.

Τον Οκτώβριο, έγιναν επίσης 9.272 αναστολές συντάξεων, λόγω ληξιαρχικών μεταβολών (θανάτου, γάμου κ.λ.π.).
Σε ότι αφορά την έκθεση του συστήματος "ΗΛΙΟΣ" για τον Οκτώβριο του 2014, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.653.257 άτομα και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων σε 4.491.514, εκ των οποίων οι 11.885 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Οκτώβριο, ανέρχεται σε 2.318.116.345,24 ευρώ. Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο δεκάμηνο του 2014, ανέρχεται σε 23.084.828.566,69 ευρώ, κινούμενη εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

"Τα δύο τελευταία χρόνια με σχέδιο, οργάνωση και, κυρίως, πολλή δουλειά καταφέραμε να βάλουμε το ασφαλιστικό σε νέες, πιο στέρεες βάσεις, φέρνοντάς το ξανά σε ταμειακή ισορροπία" δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 17ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος", ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι το σύστημα "Ήλιος" μέσω μιας δέσμης στοχευμένων διασταυρώσεων επιτρέπει την αποτύπωση των δικαιούχων, αλλά και τον εντοπισμό κάθε ενδεχόμενης παραβατικότητας".