“Μετά τη μεταρρύθμιση, η αξιοποίηση”

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 θα έχει εκπονήσει το πρόγραμμα αξιοποίησης ελληνικών λιμένων το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.

“Το 80% του παγκοσμίου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης και ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο και σε αριθμό πλοίων και σε χωρητικότητα. Άρα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας”, ανέφερε ο υπουργό, προσθέτοντας: “Οι λιμένες είναι δύναμη. Είναι "οχήματα ανάπτυξης" για την εθνική και τις τοπικές οικονομίες, ανεξαρτήτως μνημονίων”.

Αναφέρθηκε ακόμα στη συμφωνία της Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤραινΟΣΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί σημάδι πως οι ιδιωτικοποιήσεις αποδίδουν, ενώ σχολίασε: “Διαθέτουμε 862 λιμάνια τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε”.

Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε πως “η νέα πενταετής εθνική στρατηγική αποσκοπεί στην ένταξη των λιμανιών μας στο συνολικό δίκτυο μεταφορών, συμβαδίζει με τις προτεραιότητες και τις αρχές των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και διασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της χώρας καθώς και την ανάπτυξη και την απασχόληση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε λιμάνι θα πρέπει εφεξής να αναπτύξει τη δική του «ταυτότητα» μέσα από ένα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό "Αναπτυξιακό Σχέδιο", συμβατό με το Κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και το επικείμενο πρόγραμμα παραχωρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ”.