Την ανεξαρτητοποίηση της Σαββαΐδου ζητεί η τρόικα

Την καθολική ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον περίπτωση πολιτικής παρέμβασης αντίστοιχης με αυτής που οδήγησε στην παραίτηση του Χ. Θεοχάρη τον προηγούμενο Ιούνιο ζήτησε χθες η τρόικα από την κυβέρνηση.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα οχυρώσουν την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και θα διασφαλίσουν ότι θα απολαμβάνει ενός καθεστώτος αντίστοιχου με αυτό που απολαμβάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οι επικεφαλής της τρόικας, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επανέφεραν χθες στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα της καθολικής ανεξαρτητοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ζητώντας να υπάρξει άμεσα σχετική πρόνοια. Μάλιστα, στην πρωτοβουλία αυτή φέρεται να έχουν την καθολική στήριξη του Eurogroup.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 8μηνο με την πίεση της τρόικας έχουν υπάρξει οι εξής αλλαγές στη φορολογική διοίκηση:

-Καταρτίστηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο κάνει βήματα προς την περαιτέρω αυτονομία της.

-Θεσπίστηκε ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης και προαγωγής των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

-Αποκρυσταλλώθηκαν και περιγράφηκαν αναλυτικά οι αρμοδιότητες και οι στόχοι των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΓΓΔΕ.

-Τουλάχιστον 1.600 από τις περίπου 2.100 νέες θέσεις εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών για το 2014 θα τοποθετηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων.

-Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 197 ελεγκτών και διασφαλίσθηκε η βασική εκπαίδευση 2.000 νέων πιστοποιημένων ελεγκτών

-Προγραμματίσθηκαν οι εξωτερικές προσλήψεις 300 ελεγκτών, εξωτερικές προσλήψεις 500 υπαλλήλων και πρόσθετο προσωπικό έως τον Ιούνιο 2015.

-Όλες οι λειτουργίες της φορολογικής διοίκησης ενοποιήθηκαν εντός της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.