Παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της Ελλάδας

Αίτημα προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να μην παρακρατήσουν τα πλεονάσματα που προκύπτουν από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας απηύθυνε η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία μετράει ήδη κέρδη ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα δάνεια είχαν αρκετά υψηλότερο επιτόκιο.

Στη σχετική τους ανακοίνωση, οι Σοσιαλιστές αναφέρονται στην πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μεταβίβαση προς την Ελλάδα των κεφαλαίων που προκύπτουν από τη διαφορά του επιτοκίου, σχολιάζοντας ότι αυτή η πρόταση “ δεν είναι μόνο θετική, αλλά έρχεται με καθυστέρηση και προφανώς την υποστηρίζουμε”, προτρέποντας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενταχθούν σε αυτή τη γραμμή.

“Αυτό που είναι απαραίτητο άμεσα είναι η οικονομική ασφάλεια ώστε να συνεχίσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ο ελληνικός λαός να λάβει διαβεβαιώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαι βέβαιος ότι οι φορολογούμενοι των χωρών που συνεισφέρουν θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μια επένδυση στην Ευρώπη, με μακροπρόθεσμα οφέλη για όλες τις χώρες και, τελικά, τους πολίτες”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα.

Η Μαριλένα Κοππά, μέλος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην ευρωβουλή, προσέθεσε από την πλευρά της: “Εάν αυτή η πρόταση μετουσιωθεί σε πράξη, θα συνιστούσε ένα θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτό που σήμερα χρειάζεται η Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά μηνύματα και πολιτικές από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Γερμανία”.