Κ. Μίχαλος: Μονόδρομος η καινοτόμα ελληνική επιχειρηματικότητα

Ως "μονόδρομο" για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε μια καλύτερη μέρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος την "καινοτόμο και δημιουργική επιχειρηματικότητα".

Αυτό ανέφερε στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Μίχαλος στην τελετή απονομής των βραβείων "καινοτομία και δημιουργική επιχειρηματικότητα".

"Για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ξανά, θα πρέπει ουσιαστικά να επανεφεύρει τον εαυτό της. Θα πρέπει να στηριχθεί στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, να εστιάσει στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στη γνώση", τόνισε ο κ. Μίχαλος και συμπλήρωσε:

"Χρειαζόμαστε νέες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων. Θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, θα συμβάλουν στη δημιουργία εθνικού πλούτου".

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι για να ανθίσει αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα χρειάζεται το κατάλληλο έδαφος. Από τη μια ένα ένα ευνοϊκό θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον και από την άλλη μια κουλτούρα η οποία ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλίας.

"Δυστυχώς και στους δύο αυτούς τομείς, υπάρχει σήμερα σοβαρό έλλειμμα. Κι αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση", σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στις δεκαετίες που προηγήθηκαν της κρίσης όπου ανέφερε "ότι δεν προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε επιχειρηματική συνείδηση στις νεότερες γενιές", με αποτέλεσμα "όλο και περισσότεροι ικανοί νέοι άνθρωποι να αποστρέφονται την επιχειρηματικότητα".

"Το ανθρώπινο κεφάλαιο υπάρχει και είναι εξαιρετικό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αφήνουμε αναξιοποίητο, ή να το οδηγούμε εκτός Ελλάδας σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών", συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος.

Και συμπλήρωσε ότι "θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέα κοινωνικά πρότυπα, τα οποία θα αναδεικνύουν τις αξίες της επιχειρηματικότητας: την τόλμη, την προσπάθεια, την επιμονή, τη δημιουργικότητα. Χρειάζεται να στραφούμε στη νέα γενιά και να προτείνουμε την επιχειρηματικότητα, ως θετική επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης".