Προς κατάργηση η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για τον ΟΠΑΠ ;

Ακόμα και την κατάργηση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου του 2003 προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της κυπριακής Βουλής. Ο κύριος Ίωνας Νικολάου, αναφερόμενος στα όσα διαπίστωσε η Επιτροπή – ότι δηλαδή τα έσοδα της ΟΠΑΠ Ελλάδος από τη δραστηριότητα του οργανισμού στην Κύπρο είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία -, δήλωσε ότι η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει οποιοσδήποτε έλεγχος στα παιγνίδια, τα οποία διεξάγει ο ΟΠΑΠ στην Κύπρο, ο οποίος λειτουργεί με βάση διακρατική συμφωνία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νικολάου είπε πως, όταν έγινε αυτή η συμφωνία, τα έσοδα του ΟΠΑΠ ΑΕ Ελλάδος ήταν έσοδα της Ελληνικής Δημοκρατίας, “ενώ σήμερα είναι κατά 75% τουλάχιστον έσοδα ιδιωτών, και μόνο το 25% ανήκει στο ελληνικό κράτος και στους προσεχείς 3-4 μήνες πολύ πιθανόν ο ΟΠΑΠ να ανήκει κατά 95% ή εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες”.

Μάλιστα, παρουσίασε τρεις επιλογές :

- την κατάργηση της διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα και την ένταξη του στοιχήματος του ΟΠΑΠ στον Περί Στοιχήματος Νόμο,

- τη δυνατότητα τροποποίησης της διακρατικής συμφωνίας και την εισαγωγή μιας σειράς νομοθετικών διατάξεων, που θα επιτρέπουν αποτελεσματικό έλεγχο του στοιχήματος που θα διεξάγεται από τον ΟΠΑΠ στην Κύπρο,

- την τροποποίηση του νόμου και τη συμπλήρωσή του με διατάξεις, που μπορούν να επιτρέψουν κάποιο έλεγχο, στο βαθμό που ο έλεγχος δεν θα συγκρούεται με το περιεχόμενο της διακρατικής συμφωνίας.

Για τα ζητήματα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου , ζητήθηκαν οι απόψεις του ΟΠΑΠ Κύπρου, ο οποίος θα τις δώσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αφού συμβουλευτεί πρώτα την εταιρεία ΟΠΑΠ ΑΕ Ελλάδος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι – σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιχνίδια του ΟΠΑΠ - το στοίχημα δεν υπάγεται στη διακρατική συμφωνία, η οποία δεν προβλέπει δυνατότητα ελέγχου, απλώς το ποσοστό που καταβάλλεται στην κυπριακή δημοκρατία.

Οι ίδιες νομικές πηγές επισημαίνουν, όμως, ότι μπορεί να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος στην ΟΠΑΠ Κύπρου, όπως και σε οποιαδήποτε εταιρεία που εδρεύει εκεί, με βάση τους ισχύοντες νόμους. Δεν μπορεί, όμως, να ελεγχθεί το πώς διαθέτει η ΟΠΑΠ Κύπρου τα χρήματα, που εισπράττει.

Πώς προβλέπεται να διατίθενται αυτά ;

Από όσα εισπράττει η ΟΠΑΠ Κύπρου, αφαιρεί τα κέρδη των παικτών, 2% για διαφήμιση, 2% για χορηγίες, 6% για λειτουργικά έξοδα της ΟΠΑΠ Κύπρου, 10% ως αμοιβή της μητρικής, και το υπόλοιπο διατίθεται στην κυπριακή δημοκρατία.