Ξεκινάει το… μαρτύριο της πέμπτης αξιολόγησης από την τρόικα

Ξεκινούν σήμερα οι επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επεκταθούν σε όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και των επικεφαλής της τρόικας θα γίνει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν 8 μέρες διαπραγματεύσεων με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ και εν συνεχεία στις 8 Οκτωβρίου οι συζητήσεις θα διακοπούν προκειμένου ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στις 10 -12 Οκτωβρίου.

Ο κ. Χαρδούβελης θα αναχωρήσει στις 12 Οκτωβρίου για το Λουξεμβούργο προκειμένου να μετέχει στις εκεί εργασίες του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου. Ο υπουργός θα αναχωρήσει από το Λουξεμβούργο συνοδεία της τρόικας στις 14 Οκτωβρίου, οπότε στις 15 του μηνός θα εκκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους.

Το διάστημα μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου - 13 Οκτωβρίου κρίνεται κρίσιμο, καθώς τρόικα και κυβέρνηση θα έχουν διαμορφώσει μια εικόνα για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού 2015, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή (θα βρεθεί από σήμερα κιόλας στο μικροσκόπιο των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ).

Η τρόικα θα συλλέξει ενδιάμεσα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ελληνική πρόοδο που θα παρουσιασθούν στο Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου. Εκεί ενδεχομένως η ελληνική αποστολή και οι επικεφαλής της τρόικας να ενημερωθούν από τον Μάριο Ντράγκι και για κάποια από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Αυτά θεωρούνται σημαντικά τόσο για την αποκρυστάλλωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας όσο και για τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Στ. Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στ. Παπαδόπουλος, συζητήθηκε το προαναφερόμενο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης της τρόικας.