“Αυτονόητη η ανάγκη λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές”

Για αυτονόητη ανάγκη λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές κάνουν λόγο οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, οι οποίοι θεωρούν ότι η απαγόρευση του ανοίγματος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος του καταστηματάρχη.

"Η ανάγκη λειτουργίας και την Κυριακή και των εμπορικών καταστημάτων στις ανωτέρω περιοχές είναι αυτονόητη" εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας και συμπληρώνουν.

"με την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή παραβιάζεται κατάφωρα το δικαίωμα του καταστηματάρχη που βλέπει ευκαιρίες εξυπηρέτησης των πελατών του και αύξησης των εσόδων του με τη λειτουργία του και κατά την Κυριακή, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή σε περίοδο μεγάλης αύξησης του τουρισμού. Είτε με αργία σε κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδος ή όχι".

Επίσης στο δελτίο αναφέρεται ότι "ο καταστηματάρχης είναι ο μόνος που υφίσταται δυσεπανόρθωτη ηθική και οικονομική βλάβη και αυτό προκύπτει από την απαγόρευση του", και τίθεται το ερώτημα "πώς να αυξηθεί η δαπάνη ανά τουρίστα όταν τα καταστήματα είναι κλειστά κατά το ένα τέταρτο του χρόνου κατά τον οποίο ο τουρίστας παραμένει στην Ελλάδα;".

Αναφορά γίνεται επίσης και στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία "το άνοιγμα των καταστημάτων θα μπορεί να εξασφαλιστεί με απόφαση του αντι-περιφερειάρχη κάθε περιοχής".