Χαρδούβελης: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας

Σίγουρος ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Την ίδια ώρα που ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τηλεγράφημα που δημοσιεύει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, "η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας των διεθνών πιστωτών της τρόικας, για το οποίο υπάρχουν εικασίες εδώ και μήνες", δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης και συμπλήρωσε "μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ''".

Επίσης στο ίδιο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται ότι "ο κ. Χαρδούβελης είναι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη το γ' τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ύφεσης το 2008" και ότι "εναποθέτει τις ελπίδες του στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ενυπόθηκων τίτλων ΑΒS".

Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα προτίθεται εντός του χρόνου να εκδώσει στις αγορές επταετές κρατικό ομόλογο. Με το οποίο η χώρα μας επιθυμεί να προσφέρει στους επενδυτές ευρύτερο φάσμα διάρκειας λήξης ομολόγων.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα ο έλληνας υπουργός τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ερωτώμενος εάν η Γαλλία θα έπρεπε να λάβει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα, δηλώνει:

"Θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα του ορίου του 3%. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2003 και του 2004, όταν Γερμανία και Γαλλία παραβίασαν τους κανόνες για το έλλειμμα - και στη συνέχεια πολλοί έκαναν το ίδιο".