Μαυραγανης: Φόροι και πρόστιμα ύψους 142,5 εκατ. ευρώ από τις λίστες

Στο ποσό των 142,5 εκ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκαν έως τις 15 Σεπτεμβρίου από εμβάσματα και "λίστες" φοροφυγάδων, κάτι που δείχνει ότι οι έλεγχοι προχωρούν.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έπειτα από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξυροτήρη. Σύμφωνα με αυτά ενώ μέχρι και την 21η Μαρτίου του τρέχοντος έτους είχαν επιλεγεί προς έλεγχο 1.071 και από αυτές είχαν ελεγχθεί 146 υποθέσεις, σήμερα οι υποθέσεις ανέρχονται σε 1.343 κι έχουν ελεγχθεί 401.

"Το συμπέρασμα από την σύγκριση των στοιχείων αυτών είναι ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ελεγχόμενων υποθέσεων και των φόρων που βεβαιώνονται κάτι που οφείλεται στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο που υποδηλώνει την πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο και αφετέρου στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών", τόνισε ο κ. Μαυραγάνης προς την κυρία Ξυροτήρη η οποία καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Επίσης ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως η λίστα Λαγκάρντ είναι υπό δικαστική διερεύνηση, οι δικαστικές αρχές έχουν τον ρόλο της διερεύνησης "κι έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τέτοιας έκτασης έρευνα και σε τέτοιο βάθος χρόνου δεν έχει ξαναγίνει, εξειδικεύοντας πως δημιουργήθηκε ειδική τεχνογνωσία για την εξεύρεση και την ανάλυση των στοιχείων, έγινε ταυτοποίηση ονομάτων με φορολογούμενους, συγκέντρωση των στοιχείων των λογαριασμών από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα και άλλων περιουσιακών στοιχείων, έγινε μεγάλη επεξεργασία όλων αυτών και μετά με βάση τα συμπεράσματα έχουν δοθεί πλέον πάρα πολλές υποθέσεις από τους εισαγγελείς σε ελεγκτές τόσο του ΣΔΟΕ όσο και σε ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που λειτουργούν ως προανακριτικά όργανα.