Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα αλλά παραμένει μέτρια

"Μέτρια αλλά βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα" στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Η έκθεση κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη κατηγορία των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λετονία, η Τσεχία , η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και Σλοβακία.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Ολλανδία, η Γερμανία η Δανία και η Ιρλανδία με «υψηλή και βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα», ενώ στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Φινλανδία που εμφανίζουν «υψηλή, αλλά στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα». Στην τέταρτη κατηγορία, με «μέτρια και στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα», βρίσκονται  η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Στην έκθεση της η Κομισιόν αναφέρει ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη, έπειτα από μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, ενώ εκτιμάται ότι θα εδραιωθεί περισσότερο το 2015. Αυτό που τονίζεται πάντως για ακόμη μια φορά είναι πως η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής παραμένει ουσιώδους σημασίας για την εδραίωση της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ισχυρή αύξηση του τουρισμού βελτίωσε την οικονομία και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η ισχυρή απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων μέσα από σημαντικά κατασκευαστικά έργα με κοινοτική συγχρηματοδότηση, όπως η επανέναρξη των έργων σε τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους αξίας πάνω από 7 δισ. ευρώ, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς μόνο το 33% των ελληνικών ΜμΕ εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση που επεδίωκαν το 2013, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 65%. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί το πιο επείγον πρόβλημα για το 32% των ΜμΕ, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 15%, αναφέρει η Κομισιόν.

Μείωση της ανεργίας στο 24% το 2015

Κατά την Κομισιόν, η απασχόληση και η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει πρόκληση, αλλά οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής βελτίωσαν αισθητά το κόστος της ανταγωνιστικότητας, το οποίο παράλληλα με τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης που χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικούς πόρους και τις αυξημένες επενδύσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της ανεργίας στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα της διεθνούς διαφάνειας τα κρατικά νοσοκομεία, οι εφορίες και η πολεοδομία είναι τα βασικά κέντρα δημόσιας διαφθοράς. Στον ιδιωτικό τομέα η υγεία, οι τράπεζες, οι δικηγόροι, οι κατασκευές είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη διαφθορά.