Συνάντηση Χαρδούβελη-Μητσοτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι κ.κ. Χαρδούβελης και Μητσοτάκης θα εξετάσουν και τα θέματα που σχετίζονται με τα ζητήματα της διαθεσιμότητας, της αξιολόγησης υπαλλήλων και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί έναντι των εκπροσώπων των δανειστών ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος για τις απολύσεις το 2014 με βάση το Μνημόνιο, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ατζέντα της συνάντησης με την τρόικα να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση για τις 6.500 απολύσεις που απομένουν στο Δημόσιο για το 2014. Συγκεκριμένα, ζητά να συνυπολογισθούν σε αυτές οι 1.800 συμβασιούχοι που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, αλλά και οι περίπου 800 υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι, η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000-8.000 απολύσεις για τη διετία 2015-2016, ωστόσο η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι' αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε -κατά βάση- μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.