Eurogroup : Σε αναζήτηση 25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 25 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έως το 2016, καθώς και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους, θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται σήμερα κάποια απόφαση στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου να δοθεί το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης.

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από το Γιάννη Στουρνάρα για τις δημοσιονομικές και διαθρωτικές παρεμβάσεις, που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή, αλλά και από τους επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν (ΔΝΤ), Μορς (ΕΕ) και Μαζούχ (ΕΚΤ) για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τα βασικά σημεία της υπό κατάρτιση έκθεσης αξιολόγησης, που συντάσσουν τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 25 δισ. ευρώ, κάτι που - όπως διαφαίνεται - θα απαιτήσει πρόσθετα δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα μετάσχει στο Eurogroup, και αναμένεται να ζητήσει αφενός την απρόσκοπτη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες, και αφετέρου τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω - μεταξύ άλλων - της παραίτησης της ΕΚΤ από τα κέρδη, που καταγράφει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Τέλος, στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η πλήρης αυτοτέλεια του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για έσοδα 25 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2016.

Θανάσης Κουκάκης