Γιακουμάτος: Να ξαναδούμε τις τιμές στις οργανωμένες πλαζ

Την προώθηση του μέτρου της διατίμησης για τα προϊόντα που πωλούνται στις δημοτικές και κρατικές πλαζ, όπως το νερό, ο καφές και τα τοστ και σάντουιτς, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Γιακουμάτος σχολίασε ότι το κόστος στις οργανωμένες πλαζ είναι απαγορευτικό για τις οικογένειες και πως πρέπει να προωθηθεί το μέτρο της διατίμησης, κάτι που μπορεί να επιβάλει το υπουργείο σε μη ιδιωτικές πλαζ. "Πάντως, υπάρχουν και οι μη οργανωμένες παραλίες που μπορεί να κάνει κάποιος το μπάνιο του", σημείωσε.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΟΙΖΩ, η είσοδος σε μια από τις οργανωμένες ακτές του Λεκανοπεδίου (τα Σαββατοκύριακα) ξεκινά για ένα άτομο από τα 4 ευρώ (Αττική Ακτή, Βουλιαγμένη) και φτάνει τα 25 ευρώ (Αστέρας), ενώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά 6-12 ετών, από 16 ευρώ έως 76 ευρώ (στις ίδιες παραλίες), και υπολογίστηκε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος για ένα ζευγάρι είναι τα 22,75 ευρώ (με ξαπλώστρες και ομπρέλα), ενώ για μια τετραμελή οικογένεια τα 37,60 ευρώ.

Στα παραπάνω δεν έχει υπολογιστεί το κόστος αγοράς καφέ, σάντουιτς και νερού που ενδεχομένως κάποιος ψωνίσει στη διάρκεια της παραμονής του στην παραλία.

Παράλληλα, ο υφυπουργός, ερωτηθείς για την ακρίβεια που υπάρχει στα προϊόντα, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και να ψάχνουν. Σχολίασε ακόμη την τιμή στο ψωμί και το ζύγισμα που πρέπει να γίνεται, τονίζοντας πως μετά από διαβούλευση με τους αρτοποιούς η ανώτατη τιμή στο ψωμί διαμορφώνεται στα 70 λεπτά του ευρώ και προαναγγέλλοντας ελέγχους από την 1η Αυγούστου. Μιλώντας για το γάλα, συμπλήρωσε: “Εφαρμόσαμε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το γάλα αλλά η τιμή συνεχίζει να ανεβαίνει”.

“Αν μέχρι το Δεκέμβρη δεν καταφέρω να ρίξω τις τιμές, θα παραιτηθώ”, δεσμεύτηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...