ΚΕΠΕ: Η φορολογία στα τσιγάρα καταστρέφει την εγχώρια βιομηχανία

Από τα 3,60 ευρώ που κοστίζει ένα πακέτο, το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει τα 3,14 ευρώ!

Την πρώτη θέση στη φορολόγηση των τσιγάρων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνει η Ελλάδα, κι ενώ την ίδια στιγμή το λαθρεμπόριο... ζει και βασιλεύει, συρρικνώνοντας τα δημόσια έσοδα. Βασικό αίτιο για τη διόγκωση του λάθρεμπορίου είναι η υπερφορολόγηση των προϊόντων καπνού, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το “Έθνος”, οι μελετητές του ΚΕΠΕ διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό συνολικού φόρου (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο διαμορφώνεται στο 87,45% επί της μέσης λιανικής τιμής. Το υπουργείο Οικονομικών με την πολιτική αυτή εισπράττει τα 3,14 ευρώ, όταν η αξία του πακέτου ανέρχεται στα 3,60 ευρώ.

Το ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι η “συνταγή” της φορολογικής νομοθεσίας είναι καταστροφική για την εγχώρια βιομηχανία, η οποία έχασε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην κατηγορία των φθηνών τσιγάρων. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή ενός φθηνού πακέτου τσιγάρων αυξήθηκε κατά 45,4% την περίοδο 2009-2013, έναντι αύξησης 18,1% των ακριβών, ενώ η απόσταση που χώριζε τα φθηνά από τα ακριβά πακέτα τσιγάρων μειώθηκε στο 14,3% το 2013, από 40,7% το 2009.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι φέτος η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού ξεπερνά το 25% σε σχέση με τη νόμιμη αγορά, η οποία συνεχώς χάνει πελατεία λόγω του κόστους απόκτησης του προϊόντος.